THE JUICIEST GRILLED CHICKEN


Not only juiciest but also simplest to make...betul senang sangat. Ayam dibersihkan kemudian dikeringkan. Saya lumurkan ayam bersama BBQ sos serbuk halia serbuk bawang putih , lada sulah, kicap pekat , kicap cair  dan sedikit gula itu sahaja perap sekejap dan grilled.. Mudah dan resipi ini juga sesuai untuk BBQ. Kadang-kadang kita tak perlu renyah-renyah bila hendak buat grilled chicken ini kerana biasanya sos untuk dimakan bersama chicken ini dah menjadikannya sedap

Untuk sidenya pula saya celur broccoli dan pasta dan tidak lupa untuk memeriahkannya dengan potato wedges



The Juiciest Grilled Chicken



  • 2 ketul ayam (bahagian dada atau peha )
  • 1 sudu besar sos BBQ
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu kecil serbuk bawang putih
  • 1 sudu kecil serbuk halia
  • 2 sudu besar minyak zaitun (extra virgin)
  • sedikit garam
  • garam, gula dan pepper

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan ayam dan lap sehingga kering.
  2. Potong dada ayam kepada 2 supaya menjadi nipis atau cucuk isi ayam dengan garfu supaya bahan perap mudah meresap (optional)
  3. Lumur ayam dengan semua bahan.
  4. Perap selama minimum satu jam.
  5. Menggunakan non stick pan, grill ayam selama lebih kurang 15-20 minit (atau sehingga keperangan dan masak. 
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.


    1 Response to "THE JUICIEST GRILLED CHICKEN"

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel