Satu kebiasaan saya bila masak masak lomak saya suka masukkan sayuran, senang 2 in 1, dan tak payah fikir pasal sayuran lain. Sebenarnya banyak jenis sayur yang boleh dijadi bahan untuk masak lomak ini tetapi saya memilih buncis kerana ia bersesuaian dengan udang. Saya memasak kali ini dengan cara menumis simple tetapi jika sukakan pedas bolehlah masukkan cili padi
Lauk sebegini sesuai digukan dengan sambal belacan dan ikan masin
Masak Lomak Buncis Udang
Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Masakan harian yang menyelerakan disediakan.- 1 genggam kacang buncis (dipotong serong serong)
- 8-10 udang (sederhana besarnya)
- 1 biji cili merah.(hiris)
- 3-4 ulas bawang merahl (hiris)
- 2 ulas bawang putih (hiris)
- 2 cawan santan
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- garam
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
- Masukan udang dan kacau hingga udang menjadi kemerahan.
- Masukan santan dan serbuk kunyit dan garam. (masukan serbuk perasa lain jika perlu) Masukan kacang buncis dan cili, renih seketika hingga kacang menjadi lembut.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
0 Response to "MASAK LOMAK BUNCIS UDANG"
Post a Comment