SAMBAL SOTONG PETAI


Biasanya petai saya lebih selesa masak bersama udang atau ikan bilis, belum pernah lagi masak bersama sotong. This is my first try bila nenguk kekawan masak. Saya guna sotong yang bersaiz besar dan hiris bulat, cantik gitu. Anyway namanya sambal tumis makanya apa bahan yang digunakan memang tetap sedap



Sambal Sotong Petai

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Masakan harian kegemaran ramai. Boleh dimasak secara kering atau pun basah mengikut selera

  • 3 ekor sotong saiz besar potong bulat
  • 2 papan petai
  • 1 biji bawang besar, hiris kasar
  • 1/2 camca besar pes asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/3 cawan air

BAHAN KISAR HALUS :-)

  • 1 genggam cili kering rendam dahulu
  • 7 biji bawang merah
  • 1/2 inci belacan


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Sotong dibersihkan, buang bahagian dalam sotong, potong bulat cuci dan toskan, Petai diambik isinya dan belah dua setiap satu. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/3 cawan). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum,  masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa, kacau dan masukkan petai. Tuang air dan masak hingga petai empuk.
  3. Masukkan sotong, kacau dan tambah hirisan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan gula secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi lemak, nasi putih atau sebagai bahan pencicah


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

0 Response to "SAMBAL SOTONG PETAI"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel